Top 5 Capcane din Grilele de la Examenul de Admitere la Medicină
Știm cu toții că a stăpâni materia din manual nu este suficient pentru a obține un punctaj bun, care să îți și asigure mult doritul loc la buget. Examenul de admitere la medicină testează. pe lângă noțiunile de anatomie și fiziologie, și...atenția candidatului.
Am adunat, de-a lungul anilor de pregătire a elevilor, multe tipologii de grile dificile, care de obicei pun probleme și le-am împărțit în mai multe categorii de tehnici utilizate de examinatorii care vor să te încurce.
Iată topul celor 5 capcane și exemple din cărțile de grile sau subiecte de simulare și examen:
1.Utilizarea incorectă a cuvintelor foarte asemănătoare între ele ca formă, dar cu înțelesuri diferite
Pentru a nu pica în capcană, trebuie să cunoaștem foarte bine înțelesul acestor cuvinte și să le citim cu mare atenție, chiar pe litere, de fiecare dată când sunt utilizate în variante.
Lista este lungă, însă voi lăsa aici cele mai populare perechi:
spinal / spiral
medial / median
enterocit / eritrocit
parotide / paratiroide
melanina / melatonina
creatina / creatinina
cordoane / coloane
pedunculi cerebeloși / cerebrali
scoarța cerebeloasă / cerebrală
ciliar / circular
retinen / retinol
tectospinal / spinotectal
luteinizant (LH) / luteotrop (LTH)
2. Negații și duble negații
De câte ori nu îți vine să plângi atunci când corectându-ți grilele, realizezi că ai uitat să citești acel minunat final de cerință, “cu excepția”, care ți-ar fi modificat complet răspunsul?
Primul reflex pe care trebuie să ți-l formezi este acela de a stabili înainte de toate valoare de adevăr după care te vei uita în variantele de răspuns. Apoi o notezi clar lângă cerință, pentru a nu te încurca ulterior. Există mai multe combinații ce pot fi utilizate în grile, însă la final, ele se reduc la forme simple, astfel:
Este adevarat (A)
Este fals, cu exceptia (A)
Nu este adevarat, cu exceptia (A)
Este fals (F)
Este adevarat, cu exceptia (F)
Nu este fals, cu exceptia (F)
3. Variante cu afirmații corecte, dar în neconcordanță cu cerința grilei
Un al doilea reflex pe care trebuie să ți-l formezi, după ce ai stabilit și ai notat valoarea de adevăr pe care o cauți în variante, este să subliniezi cuvintele cheie din cerință.
De multe ori, variantele pot fi afirmații adevărate în sine, pe care creierul să le considere automat ca fiind corecte, însă acestea nu corespund în totalitate cerinței și te vor face să pierzi puncte valoroase.
Exemplu:
“Tiroxina are următoarele efecte metabolice:
creșterea frecvenței cardiace - efect al tiroxinei, dar NU METABOLIC
scăderea tonusului muscular
hiperglicemia
hipercolesterolemia
dezvoltarea normală a sinapselor”- efect al tiroxinei, dar NU METABOLIC
4. Schimbarea unităților de măsură sau transformări în alte unități de măsură
Credeai că scapi de mate dacă te hotărăști să dai la medicină? Surpriză! Pe lângă faptul că va continua să îți fie de ajutor pe parcursul carierei, își face apariția și încearcă să te încurce la admitere.
După ce ți-ai pus la punct valorile numerice cu tot cu unitățile lor de măsură, fii pregătit să dai peste ele în grile, însă puțin...altfel.
Examinatorul poate să utilizeze în varianta de răspuns valoarea numerică din manual, dar să îi schimbe unitatea de măsură sau poate să efectueze o transformare în altă unitate de măsură.
De exemplu:
Valoarea glicemiei = 65 - 110 mg/dL
Aceasta poate să apară în grile sub mai multe forme:
65 - 110 g/dL : se păstrează valoarea, dar se schimbă unitatea de măsura, deci e greșit
65 - 110 mg/L : se păstrează valoarea, dar se schimbă unitatea de măsura, deci e greșit
650 - 1100 mg/L : se schimbă valoarea, se schimbă și unitatea de măsură, efectuându-se corect transformarea
5. Realizarea unor calcule cu valorile deja regăsite în manual
Nu te lăsa intimidat dacă în variante se regăsește o valoare pe care nu o recunoști imediat.
Pe lângă simple transformări, se pot efectua și calcule ale căror rezultate nu se găsesc scrise în manual, însă la care se poate ajunge utilizând valori existente în textul învățat.
De exemplu, în manualul pentru admitere de la editura Corint, nu se menționează nicăieri masa unui rinichi. Cu toate astea, avem doua informații la capitolul de excretor care pot fi folosite pentru a afla această valoare.
Exemplu:
Debit sangvin renal = 1200 mL sau 420 mL / 100 g țesut / minut
Calculăm:
1200:420 = 2.857
2.857 x 100 = 285.7 g țesut irigat (ambii rinichi)
285.7 : 2 = 142.8 g per rinichi
Pentru a vedea mai multe exemple de utilizare a acestor tehnici de evitare a capcanelor frecvente din grile, te invit să urmărești gratuit lecțiile de aprofundare a primelor capitole din manualele pentru admitere la medicină de la editura Corint și Barron’s.
După ce ți-ai însușit aceste cunoștințe și te simți pregătit, poți da o simulare inițială gratuită, în care vei aplica ce ai învățat. La final, vei găsi și un webinar în care îți explic pas cu pas fiecare întrebare din test, pentru ca a construi împreună încrederea în tine, încredere de care ai atâta nevoie la examenul oficial.
Te aștept pe Instagram, pe Tik-Tok, dar și pe Facebook, acolo unde vei descoperi multe materiale utile pentru admitere, dar și unde îmi poți trimite grile dificile pe care să le discutăm.
Te aștept și pe YouTube la explicațiile challenge-urilor lunare gratuite.